Rösta på Socialdemokraterna i Kyrkovalet! Här kan du läsa om vårt framtidsprogram.
Socialdemokraternas framtidsprogram för Svenska kyrkan i Upplands Väsby 2026-2030
Bild: Våra topp tre kandidater: Lars Rande, Mari Leach och John Andersson.
Rösta med Socialdemokraterna i Kyrkovalet den 21 september för en öppen och demokratisk folkkyrka som står upp för alla människors lika och okränkbara värde.
En kyrka för tvivlande, sökande och troende. En kyrka där alla är välkomna.
Socialdemokratins engagemang i Svenska kyrkan bottnar i den djupa insikten om kraften som skapas när människor tillsammans med andra får ge uttryck för sina drömmar, tankar, tro och idéer om något större än sig själva. Socialdemokraterna i Upplands Väsby vill fortsätta satsa på att Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska vara en tydlig aktör i lokalsamhället, en förmedlare av det kristna kärleksbudskapet och en tydlig röst för medmänsklighet och gemenskap också i framtiden.
Socialdemokraterna vill att Upplands Väsby pastorat ska ha en god ekonomi och demokratisk styrning som undviker en alltför centraliserad verksamhet. För utvecklingen av de olika lokala verksamheterna är det viktigt att församlingarna har möjlighet att fatta beslut i lokala frågor.
Kristna kärleksbudskapet:
Socialdemokraterna formar tillsammans med andra en samhällsdialog där Svenska kyrkans budskap om evangeliet i ord och handling söker sina svar med utgångspunkt i ett jämställt, jämlikt och hållbart samhälle.
Medmänsklighet:
Socialdemokraterna vill att kyrkans diakonala arbete lokalt ska bygga på solidaritet och gemenskap. Tillsammans med ideella krafter, diakoner och andra anställda hjälper vi medmänniskor som behöver stöd. Svenska kyrkan ska ge hjälp och stöd utifrån att vi är kristna och utifrån kristna värderingar. Tillsammans med andra aktörer tar vi ansvar för gemenskap, rättvisa och medmänsklighet. Det ger goda förutsättningar för att Upplands Väsby utvecklas till ett starkare och mer solidariskt samhälle.
Gemenskap:
Socialdemokraterna fortsätter utveckla en öppen och välkomnade folkkyrka som erbjuder en miljö för gemenskap för barn och ungdomar, för vuxna och för äldre. En kyrka som inte utestänger någon på grund av kön, ålder, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsvariation eller etnisk
tillhörighet. En kyrka för tvivlande, sökande och troende, där alla är välkomna in i gemenskapen.
Program:
Socialdemokraterna vill att Svenska kyrkan i Upplands Väsby
- bedriver avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet
- arbetar med diakonala behov
- satsar på musikverksamhet
- fortsatt har ett starkt internationellt engagemang
- tar sitt ansvar för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle
- är ett föredöme som arbetsgivare
- verkar för en decentraliserad verksamhet.Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska bedriva avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet
Avgiftsfri verksamhet gör det möjligt för barn och ungdomar att delta i den kyrkliga verksamheten på lika villkor oavsett ekonomiska förutsättningar. Genom exempelvis kyrkvisningar, öppen förskola, barnkörer och konfirmationer kan barn och unga ta del av hur kristen tro och kultur samspelar. Vid planering av verksamhet ska församlingarna underlätta för barn och ungdomar att delta och framföra sina idéer och åsikter.
Barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas i varje församling.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska arbeta med diakonala behov. Vi ser att behovet av diakonalt stöd ökar i lokalsamhället. Därför vill vi utveckla det diakonala arbetet i våra församlingar. Det gör vi bland annat genom hembesök, besök på vårdinrättningar och boenden.
Vi vill kunna ge stöd och rådgivning i enskilda samtal till barn och ungdomar, vuxna och äldre som behöver stöd i olika livssituationer.
Svenska kyrkan ska fungera som en naturlig mötesplats för en fika, sopplunch, föreläsningar, lunchmusik, språkcafé, klädbytardagar, konstutställningar med mera.
Vi vill erbjuda sorgegrupper och andra samtalsgrupper med fokus på tros- eller livsfrågor. Den diakonala verksamheten ska bedrivas i varje församling.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska satsa på musikverksamhet. För många som inte regelbundet brukar delta i vanliga gudstjänster är konserter och musikandakter ett sätt att närma sig kyrkan. Vi vill satsa på en bred musikverksamhet som omfattar både barn och vuxna, professionella och fritidsmusiker. Vi ser också församlingarnas körverksamheter som en viktig del av församlingslivet, så även den *nskspråkiga kören. Körverksamhet ska bedrivas i varje församling.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska fortsatt ha ett starkt internationellt engagemang
Vi ser att arbetet som Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) bedriver har fått en viktigare betydelse när Väsbybor reser mer utomlands än tidigare. På samma sätt är ACT:s (Svenska kyrkans internationella arbetes) arbete med fattigdomsbekämpning viktigt. Det är självklart för oss att hjälpa både Svenska kyrkan i utlandet och ACT med insamlingar till sina verksamheter. Församlingarna bör också jobba mer med information om Fairtrade, en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska ta sitt ansvar för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle
Upplands Väsby pastorat ska ha en god ekonomi. Det är viktigt för utvecklingen av de olika verksamheterna. Församlingarna och pastoratet ska alltid ta hänsyn till miljön och barnperspektivet i alla beslut. Församlingarna och pastoratet ska ta sitt ansvar för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle. I upphandlingar av varor och tjänster ska kyrkan ställa krav på kollektivavtal och hänsyn till miljön.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska vara ett föredöme som arbetsgivare
För oss socialdemokrater är det självklart att alla anställda i pastoratet har rätt till en god arbetsmiljö. Som arbetsgivare ska vi utveckla ett demokratiskt ledarskap där jämställdhet och de anställdas delaktighet är viktiga hörnstenar. Pastoratet som arbetsgivare kan inte acceptera diskriminering av personal på grund av kön, ålder, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsvariation eller etnisk tillhörighet.
Svenska kyrkan i Upplands Väsby ska verka för en decentraliserad verksamhet
Upplands Väsby pastorat ska ha en god ekonomi och demokratisk styrning där församlingsråden har ett starkt infytande över verksamheten. För utvecklingen av de olika lokala verksamheterna är det viktigt att församlingar har möjlighet att fatta beslut i lokala frågor. Församlingarna bör samarbeta och samordna sin verksamhet där det är lämpligt och där det *nns lokal vilja, först inom pastoratet och sedan med andra.